BERA hallásvizsgálat - csecsemőkori hallásszűrés objektív módszerrel

Helyszínváltozás!

A BERA vizsgálat partnerünknél, az Audiopont Halláscentrum I. kerületi egységében kerül elvégzésre.

Előzetes bejelentkezés szükséges!
Audiopont Halláscentrum
1011 Bp., Fő utca 37/A.
Telefon: 06 70 503 8004

Miért érdemes elvégezni a BERA vizsgálatot?

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb születési rendellenesség, amit egyrészt méhen belüli fertőzések, bizonyos terhesség alatt szedett gyógyszerek vagy akár a koraszülés válthat ki, másrészt genetikai rendellenességek okozhatnak. Általánosságban elmondható, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek halláscsökkenése van, késik a szókincs kifejlődése, a nyelvtan elsajátítása, a beszélgetés és az olvasás. Ez a hátrány már 3 éves kor előtt is mérhető, és egy egész életre kiható következményei lehetnek. A gyermeknek késik a szociális és kognitív fejlődése, melyek alapjául szolgálnak a későbbi beiskolázásnak és a társadalomban való boldogulásnak. Mindez igen nagy terheket ró mind a közvetlen, mind a tágabb környezetre. Számos vizsgálat igazolta a halláscsökkenés korai felismerésének és a korán megkezdett rehabilitációnak a beszédfejlődésre kifejtett pozitív hatását. A későbbi életkorban manifesztálódó vagy később kialakuló halláskárosodás is visszaveti a gyermek nyelvi fejlődését, ezáltal iskolai teljesítményét. Romlanak a kapcsolatteremés lehetőségei, ami pszichés-mentális defektusokban nyilvánulhat meg. Csökken, illetve beszűkül a továbbtanulás és a pályaválasztás lehetősége. A hallászavar jelentősen rontja az életminőséget.

Mikor érdemes elvégezni a BERA vizsgálatot?

Az életkorhoz kötött hallásszűrések közül a legnagyobb jelentősége az újszülött hallásvizsgálatnak van. A korai diagnosztika és ellátás itt eredményezi a leglátványosabb hatást, mivel az élet első néhány hónapja az egész későbbi életre kiható imprintinget (rögzülés, bevésődés) jelent. Ezért fontos a teljes körű, objektív módszeren alapuló korai hallásszűrés.

A 2015. szeptember 1-től érvényben lévő 16/2015 (III.30.) Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete előírja, hogy az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok közül 0-4 napos életkorban a hallás objektív vizsgálata kötelező. A vizsgálat objektív módon, objektív módszerrel történhet. A Szakmai Kollégium által kiadott Egészségügyi szakmai irányelv (2015/9 EüK.) szerint a hallásvizsgálatot BERA vizsgálattal (AABR) kell végezni. Az agytörzsi válaszok vizsgálatának, azaz a BERA hallásvizsgálat segítségével feltérképezhető a hallórendszer belső, idegi struktúráinak működése. Az ellenőrzés során a koponyán az agy elektromos jeleit elektródák érzékelik, amelyet egy számítógép dolgoz fel és értékel.

Hogyan történik a BERA hallásvizsgálat? Ugye nem okoz fájdalmat a babának?

A BERA vizsgálat a szülő jelenlétében nyugodt körülmények között és teljesen fájdalommentesen történik, elvégzésének feltétele, hogy a csecsemő nyugodt, lehetőség szerint alvó állapotban legyen. Ebben az esetben a vizsgálat rövid ideig tart, kb. 15-20 perc alatt elvégezhető. Centrumunkban az objektív újszülött és csecsemő hallásvizsgálatot nagy gyakorlattal rendelkező klinikai hallásvizsgáló szakemberek végzik.


Milyen műszerrel történik a BERA vizsgálat?

A csúcstechnológiás német MAICO MB 11 BERAphone® készülékkel, amely gyors és precíz objektív hallásszűrést kínál újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek számára egyaránt. A BERA hallásvizsgálat során a BERAphone mérőegységét egyszerűen a baba fejére helyezik, miután elektróda géllel néhány ponton bekenték azt. Sikeres mérést követően már néhány másodpercen belül megérkezik az eredmény, amelyet a vizsgálatot végző szakértők azonnal ismertetnek és megbeszélnek a szülőkkel.

Elérhetőségeink


1136 Budapest, Balzac u. 11.

Egészségpénztári partnereink

Copyright © 2015. Minden jog fenntartva Mediszintech Kft. | Az oldalt készítette: Audiosoft IT-Consulting Kft. | Mediszintech Audiológia Kft. adatkezelési tájékoztatója | Medipont Kft. adatkezelési tájékoztatója