Menü Bezárás

Audiológia, Hallókészülék ellátás

Rendel

Dr. Zsilinszky Zsuzsanna

fül-orr-gégész, audiológus, allergológus szakorvos

A szolgáltatást a Mediszitech audiológia nyújtja.

mediszintech_logo

Rendelési idő

Az audiológia a hallással foglalkozó fül-orr-gégészeti szakterület. Főbb tevékenységi körök: teljes körű hallásvizsgálat, szűrővizsgálat, halláscsökkenés okának kivizsgálása, hallókészülék ellátás, fülzúgás kezelése, beszédértés vizsgálata és fejlesztése.

Mai civilizált világunk a kommunikáción alapul, emiatt az egyén, aki halláscsökkenésben, következményes beszédkárosodásban szenved, egészséges embertársaival szemben hátrányos helyzetbe kerül. Audiológiai szakrendelésünkön szeretnénk a halláscsökkenés okozta nehézségeket és kellemetlenségeket enyhíteni és feloldani, ezért tapasztalt, magasan kvalifikált szakorvosaink, átfogó vizsgálatokkal tárják fel a hallásvesztés okait, típusát és mértékét. Az érintettek részére OTICON hallókészülékek széles skáláját kínáljuk. Az OTICON a világ egyik vezető hallókészülék gyártója, termékeinek legfőbb tulajdonságai: a kiváló hangminőség és diszkrét megjelenés. Központunkban természetesen az OTICON hallókészülékek személyes preferenciák alapján történő beállítására, programozására is kiemelt figyelmet szentelünk.
A mai megdöbbentő adatok szerint az emberek 10,7%-ának idegi jellegű halláskárosodása, míg 1,15%-ának teljes siketsége van. E gyakori előfordulás miatt az idegi jellegű belsőfül betegségek a leggyakoribb krónikus betegségek közé sorolhatók. A halláscsökkenéseknek két nagy típusát különböztethetjük meg.  A vezetéses típusú halláscsökkenés esetében a probléma a hangbevezető rendszerben van. Az idegi jellegű halláscsökésnél a belsőfül, a hallóideg vagy az agy területén található elváltozás.
  
Vezetéses hallásvesztés
Általában a vezetéses hallásvesztés, a mélyebb frekvenciákon különösen, vagy akár minden frekvencián arányosan okozhat halláscsökkenést, a gyengétől a közepes mértékig. Ez a fajta hallásvesztés nem feltétlenül utal a csiga-szintű kóros elváltozások, recruitment problémáinak jelenlétére. Gyermekek esetében különösen nehéz a diagnózis, mert gyakran tapasztalható heti, akár napi ingadozás a páciens hallásszintjében, ezért a mikroszkópos fülvizsgálat és az audiológiai hallásvizsgálat elengedhetetlen. 

Az elmúlt években folytatott tanulmányok igazolták, hogy a vezetéses hallásvesztés kialakulása nagymértékben negatív hatást gyakorol a verbális beszédfejlődésére, így gyakran ennek egyenes következménye a gyenge iskolai teljesítmény. Továbbá, találunk bizonyítékokat arra nézve is, hogy a vezetéses hallásvesztés hosszú távú jelenléte szintén negatív hatással van az agy komplex hallóinger feldolgozó központjára is. Az ilyen jellegű betegségek mielőbbi felfedezése és kezelése szempontjából a gyermekek hallásszűrése nagyon fontos.

Idegi jellegű halláscsökkenés
A halláscsökkenések többségét az idegi típusú hallásromlás teszi ki. Kialakulását okozhatja: öröklődő betegség, méhen belül kialakuló fejlődési rendellenesség vagy szülés során felmerülő komplikációvegyszerek és gyógyszerek toxikus hatása, fertőzések, erős zajvérellátási zavarok, gyakran ismeretlen okból hirtelen alakul ki, leggyakrabban a természetes időskori halláscsökkenés (presbyacusis). Sokszor más panasz is társul hozzá, így fülzúgás (tinnitus) ésszédülés (vertigo), ami általában jobban zavarja a beteget, mint maga a halláscsökkenés.
Serdülő és fiatal felnőtt korban ugyancsak felléphet halláscsökkenés, melyet a hallóideg vírusos gyulladása okozhat. A betegség szédüléssel, hányingerrel, és hányással is társul. Kiemelendő a herpes zoster vírusfertőzés, amely a hallóideg mellett az arcideget is érintheti. Ennek következtében az arcizmok bénulása is felléphet. Ritkán akár egyik napról a másikra, látszólag minden ok nélkül is kialakulhat idegi jellegű halláscsökkenés. Ennek mértéke a kisfokú hallásromástól egészen a teljes siketségig terjedhet. Kiváltó ok lehet: keringési zavar, vírusfertőzés, hormonális zavar, immunprobléma, zajártalom. A kezelésnél alapvető a minél előbbi gyógyszeres, szükség esetén infúziós beavatkozás. Itt az időtényezőnek nagyon nagy jelentősége van, mert az időben alkalmazott terápia az átmeneti zavarok esetében akár teljes gyógyulást is hozhat.
A felnőttkori halláscsökkenés leggyakoribb oka a zajártalom. Minden erős zajforrás, mint például a famegmunkáló eszközök, nehézgépezet, erős robbanás károsíthatja a belsőfület. Minden 85 decibelnél erősebb zaj károsít. A zajártalom iránti érzékenység egyénekként változhat, de mindenki veszít a hallásából, ha hosszú ideig van kitéve erős zajnak.
presbycusis a hallásvesztések leggyakoribb fajtája, mely szorosan összekapcsolódik a természetes öregedési folyamattal. A hallásromolás a szőrsejtek fokozatos romlásával, elhalásával magyarázható. Ezen szőrsejtek elhalásának mértéke természetesen egyénenként változó. A folyamat sokakkal az ötvenes éveik elején játszódik le, míg másoknál akár 80 éves korban is elhanyagolható az érzékelő sejtek számának csökkenése. 

Kérjen időpontot szakrendelésünkre, ha a felsoroltak bármelyikét tapasztalja:

Főbb szolgáltatásaink: