Amit mindenképp tudnia kell az Inzulinrezisztenciáról!


Az inzulinrezisztencia mostanra megdöbbentően sok embert érint Magyarországon, sokan mégsem tudják, hogy betegek. Az a veszélyes ebben a betegségben, hogy a kezdetekben enyhék a tünetek, ezért sokan nem is fordulnak orvoshoz. Testünkben minden egyes sejt glükózzal (cukorral) üzemel. Ahhoz, hogy a vérben szállított glükózt fel tudják venni a sejtek, inzulinra van szükség. A létfontosságú inzulint hasnyálmirigyünk termeli. Hogyan lehet valaki Inzulinrezisztenciás beteg?


Manapság az emberek egyre kevesebbet mozognak, és a felgyorsult életmód miatt (is) kevesebb figyelmet fordítanak a táplálkozásra. Mindenki sietve eszik, a gyors- és készételeket részesítik előnyben, ezek viszont rengeteg finomított cukrot tartalmaznak. Ennek következményeképp a vér glükóz szintje megemelkedik és a hasnyálmirigy erre válaszolva egyre több inzulint termel. Minden egyes étkezésnél újabb és újabb inzulinválaszt produkálva gyakorlatilag folyamatosan magas az inzulinszint. Átvitt értelemben olyan, mintha egy sprinter 2-3 óránként maximális erővel futna, mindezt minden nap, pihenés nélkül. Mi lesz ennek az eredménye? Kifáradás. Nos, a hasnyálmirigy is elfárad az állandó fokozott inzulintermelésben, így aztán lelassul, majd leáll a működése és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Azonban van jó hírünk is! Az inzulinrezisztencia idejében való felismerésével és kezelésével a 2-es típusú cukorbetegség elkerülhető.

Ordító tünetek:
  • Rendszertelen menstruáció
  • Petefészek ciszták, PCOS (policisztás ovárium szindróma)
  • Has körüli zsírpárnák
  • Ébredéskor szédülés, gyengeség, fáradtság
  • Édesség utáni sóvárgás
  • Gyakori fejfájás
  • Termékenységi problémák (prolaktin szint megemelkedés)
  • Idegesség, hidegveríték
  • Hajhullás
  • Pajzsmirigy működésének zavara

Hogyan mutatható ki az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia kimutatásához terheléses vércukorvizsgálat szükséges. Először éhgyomorra vesznek vért, majd egy pohár vízben feloldott cukor elfogyasztása után még két alkalommal. Így állapítják meg a vér glükóz és inzulin szintjét. Összesen három vérvételre van tehát szükség, három különböző időpontban (0. perc, 60. perc, 120. perc). Ezért hívják ezt a vizsgálatot hárompontos terheléses vérvizsgálatnak.
A vizsgálatról bővebben itt tájékozódhat: https://belvarosiegeszsegcentrum.hu/ujdonsagok_akciok/inzulinrezisztencia/

A vizsgálat kiértékelését mindenképp hozzáértő szakorvossal végeztesse! (Dr. Tekse István)


Gyógyítható ez a betegség?

A jó hír, hogy az idejében észrevett inzulinrezisztencia teljes mértékben gyógyítható. Legtöbbször elegendő a dietetikus által megírt étrend betartása, de esetenként orvos által felírt gyógyszeres kezelés is szükséges mellé. Az orvos, és a dietetikus is javasolni fogja a rendszeres sportolást. Ennek az oka az, hogy az izom lényegesen több inzulinreceptorokat tartalmaz, mint a zsírszövet, így nagy mennyiségben képes glükózt felvenni, majd ebből glikogént építeni. Minél nagyobb tehát az izomtömegünk, annál jobban csökken az inzulin mennyisége.


Dietetikusunk: Ádám Judit

Klinikánkon rendkívül fontosnak tartjuk a megfelelő tájékoztatást és a körültekintő, alapos kivizsgálást minden esetben. Az inzulinrezisztencia is olyan betegség, amit komolyan kell venni, és aminek kezelése során követni kell az orvos és a dietetikusok előírásait, javaslatait. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy az interneten található „inzulinrezisztenciás étrendek” alkalmazása komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek az Ön egészségére! Hiszen minden egyes betegnek mások a paraméterei, így fontos, hogy mindenki szakember által előírt, személyre szabott étrendet kövessen.

Klinikánkon az inzulinrezisztencia kivizsgálására és kezelésére is különös figyelmet fordítunk, és az ehhez szükséges szakorvosi ellátással várjuk pácienseinket!

Elérhetőségeink


1136 Budapest, Balzac u. 11.

Egészségpénztári partnereink

Copyright © 2015. Minden jog fenntartva Mediszintech Kft. | Az oldalt készítette: Audiosoft IT-Consulting Kft. | Mediszintech Audiológia Kft. adatkezelési tájékoztatója | Medipont Kft. adatkezelési tájékoztatója