Az „EZERARCÚ KÓR” avagy mi is a szklerózis multiplex (SM)?


A szklerózis multiplex betegség nem véltelen kapta az „ ezerarcú kór” gúnynevet: ugyanis ahány féle ember, annyi féle tünetegyüttest produkál a betegség.

Az összes tünet közül talán a kóros fáradékonyság a leggyakoribb. A szaknyelv ezt patológiás fizikai és szellemi (fatigue) fáradékonyságnak hívja. A páciensek háromnegyede szenved ettől a tünettől, amit feltehetően az idegrendszerben végbemenő, folyamatos autoimmun gyulladás okoz. A páciensek erre panaszkodnak a legtöbbet, és ez befolyásolja leginkább az életminőségüket.

A gyakori tünetek közé sorolhatók még a:

 • zsibbadás
 • bizsergető érzészavarok
 • látóideggyulladás
 • egyéb látászavarok
 • görcsös izommerevség
 • kóros izomgyengeség
 • koordinációs zavarok
 • vizeletürítési zavarok
 • székelési problémák
 • szexuális zavarok
 • neuroapátiás fájdalom
 • depresszió
De pontosan mi a szklerózis multiplex?

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer krónikus betegsége, melynek neurológiai tüneteit az axont szigetelő myelinhüvely gyulladásos károsodása (demyelinizáció), valamint magának az axonnak, illetve az idegsejtnek a pusztulása okozza.

Az axon az idegsejtben létrejött elektromos ingerületet továbbítja a célneuron felé. A myelinhüvely egy úgynevezett szigetelő védőburok, ez veszi körül az axont, így biztosítva az ingerület gyors és folyamatos közvetítését. A szklerózis multiplex betegség alapja ezen védőburok sérülése, ami miatt lelassul, fokozott károsodás esetén pedig akár teljesen meg is szűnhet az idegsejtek vezetési sebessége. Ezeken a területeken megkeményedik és elmeszesedik a szövet, így alakul ki a funkcionálisan működésképtelen plakk, azaz szklerózis. Ezek a plakkok az agy különböző területein jelentkezhetnek. Többszörösen is előfordulhatnak, ezért nehéz felismerni a betegséget és emiatt kapta a multiplex nevet is.


Kiknél fordulhat elő leggyakrabban?

Ez a betegség Magyarországon 6-8000 embert érint, alapvetően a 20-40 év közötti korosztályban szedi áldozatait. A nők esetében két- háromszor gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Ennek okát még kutatják a tudósok, de a mai álláspont szerint egy, a tesztoszteron jelenlétében termelt molekula meggátolja a myelinhüvely pusztításáért felelős immunsejtek termelődését


Hogyan vizsgálják ki a szklerózis multiplexet?

A tünetek leírásakor már említettük, hogy rendkívül sokféle lehet a tünetek lefolyása és a tünetegyüttesek megjelenése, ezért nem lehet egyértelműen elkülöníteni a klinikai, labortóriumi, radiológiai leletek alapján más betegségektől. Ezért a szklerózis multiplexet differenciáldiagnózissal állapítják meg, ami azt jelenti, hogy elkezdik kizárni a tünetek alapján az esetleg fennálló más betegségeket. Így már mindjárt érthető, miért olyan nagyon fontos az alapos kórtörténet figyelembevétele.

A legfontosabb diagnosztikai eljárás az MRI, ami megbízhatóan kimutatja a betegség tipikus radiológiai elváltozásait.

Ezt követi az agy-gerincvelő folyadék analízise. A lumbálással levett folyadékból közvetlenül kimutatható az idegrendszeri gyulladás.

Az első tünet megjelenésekor még nem lehet felállítani a szklerózis multiplex diagnózist, ugyanis bizonyítani kell, hogy az idegrendszer több, egymástól független területe is érintett, valamint igazolni kell az időbeni különbözőséget is. Az első tünet után akár évekig is elhúzódhat a diagnózis felállítása, hiszen a fellépő tünetek között akár hónapok is eltelhetnek, ezeket klinikai epizódoknak is nevezik.

Dr. Kása Krisztián neurológusunk fő szakterülete a szklerózis multiplex kivizsgálása és kezelése. Felmerülő panaszaival forduljon hozzá bizalommal.

Tovább


Forrás: https://esem.hu/mi-a-sclerosis-multiplex/#more-4363

Elérhetőségeink


1136 Budapest, Balzac u. 11.

Egészségpénztári partnereink

Copyright © 2015. Minden jog fenntartva Mediszintech Kft. | Az oldalt készítette: Audiosoft IT-Consulting Kft. | Mediszintech Audiológia Kft. adatkezelési tájékoztatója | Medipont Kft. adatkezelési tájékoztatója