Menü Bezárás

Vérvétel, laborvizsgálat

Időpontok

Eszköz 1

Mi a laborvizsgálat?

A laboratóriumi vizsgálat segíthet bizonyos panaszok és tünetek tisztázásában, a betegségek korai szakaszában történő felismerésében, a terápiák hatékonyságának ellenőrzésében.

Az időben elvégzett laboratóriumi szűrővizsgálatoknak köszönhetően már abban az esetben is kimutatható lehet egy kóros elváltozás, amikor a betegségre jellemző klinikai tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek, így az korábban felismerhető és kezelhető lesz. 

Fontos, hogy az egyes laboratóriumi vizsgálat eredménye önmagában nem diagnózis, a megkapott lelet alapján a vizsgálatot elrendelő szakorvos ad felvilágosítást és kezelési javaslatot.

Egészségcentrumunkban kellemes és diszkrét környezetben, várakozási idő nélkül van lehetőség vérvételre!

Kérjük, a vérvételre éhgyomorral érkezzen, azonban fontos, hogy előtte megfelelő mennyiségű vizet fogyasszon!

Hogyan készüljön egy laborvizsgálatra?

A vérvizsgálatok egy részéhez (vércukor, vérzsírok, májfunkció, ionok, vas) éhgyomor szükséges, a mintavételt megelőzően legalább 6 órás koplalással, ezért a vérvételt a reggeli órákban javasoljuk. A vérvételt megelőzően vizet lehet, sőt kifejezetten ajánlott fogyasztani, üdítőt és kávét azonban nem.

A glukóz terhelés közel 2 órát vesz igénybe, ezért célszerű a nyitvatartási idő kezdetén érkezni vagy korai időpontot foglalni.

Hormon és vizeletvizsgálatok esetén nem szükséges éhgyomorra történő mintavétel.

A megfelelő laboratóriumi vizelet és széklet minta biztosításához az alábbiakat kell figyelembe venni

A vizelet vizsgálatára általában egy rutin vérvizsgálat kíséretében is sor kerül, azonban különös jelentősége van heveny és idült húgyúti fertőzések, a vesék, illetve a húgyutak megbetegedésének gyanúja, hasi fájdalom, nagyfokú sápadtság esetén, a szem körül megjelenő vizenyő, és immunhiányos kórképeknél, de a felsorolás gyakorlatilag soha nem lehet teljes.

 Az egészséges vizelet steril – tehát nem tartalmaz kórokozót -, ezért igen fontos a vizeletminta gyűjtésének módja. A kórokozó ugyanis a húgycsőnyílás környékéről is bemosódhat a vizeletbe, amelynek ezek után hamis pozitív eredménye lesz.

A spontán ürített minta vételére legalkalmasabb a reggeli első, középsugaras vizelet. A “középsugaras” azt jelenti, hogy a vizelet első részét ki kell üríteni, majd – anélkül, hogy a vizelet folyása abbamaradna -, egy középső adagot kell felfogni belőle. Ezzel minimálisra lehet csökkenteni az esélyt, hogy a mintába a környező régióból kórokozó kerüljön, és el lehet kerülni, hogy a húgyhólyagban maradó – gyakran pangó – vizeletet vizsgálják. A mintát célszerű bakteriológiai vizsgálatra használt steril csőbe vagy edénybe felfogni.

Előfordul, hogy a diagnosztikus vizsgálathoz a vizelet gyűjtése szükséges. A gyűjtés a vizsgálat céljától függetlenül különböző időtartamú – 6, 12 vagy 24 órás – lehet, és történhet egy részletben vagy két – nappali és éjszakai – frakcióban. Fontos, hogy a mintavétel időtartamát pontosan kell betartani, és az adott időszakban ürített vizeletet maradéktalanul össze kell gyűjteni. Miután a vizelet összegyűlt, a teljes mennyiséget nagyon alaposan össze kell keverni, majd az összekevert vizeletből kell levenni a kívánt mennyiségű mintát. Ez az eljárás sem tűnik bonyolultnak, mégis érdemes megjegyezni, hogy az előírások be nem tartása okozza a laboratóriumi vizsgálatok sikertelenségének jelentős részét.

Székletvizsgálat esetén a minta levételére és tárolására speciális gyógyszertárakban beszerezhető tartály áll rendelkezésre. A tartálynak szorosan záródó, felpattintható fedele van, amely kis kanalat tartalmaz, ez megkönnyíti a mogyorónyi minta összegyűjtését.

Eszköz 1

Hogyan jelentkezhet vizsgálatra?

Vérvételi helyeinken lehetőség van beutaló nélkül, térítés ellenében igénybe venni az orvosa által szükségesnek tartott vagy az Önt érdeklő laboratóriumi vizsgálatokat egyaránt. Javasoljuk, hogy a panaszairól konzultáljon orvosával, hogy mely laboratóriumi vizsgálatok elvégzését ajánlja Önnek.

Vérvételre vagy a minta leadásra nyitvatartási idő alatt 8-11 között bármikor érkezhet.

A vizsgálati eredményeket személyesen a helyszínen veheti át vagy az Ön által megadott e-mailcímre továbbítjuk.

Nyitvatartási időnk: hétfő – péntek

Bejelentkezés vizsgálatra:

Eszköz 1

Kedvezményes LABOR csomagok

Inzulinrezisztenciára érdemes gondolni napközben fellépő cukoréhség, eredménytelen fogyókúrák, valamint nagyobb étkezéseket követő álmosság, fáradtság, koncentrációs zavar fellépése esetén. Gyakori jelenségről van szó, a probléma sokszor nem derül ki időben, de az állapot életmódváltással visszafordítható, így az időben történő felismerése és kezelése kiemelten fontos!

Az inzulinrezisztencia genetikailag örökölhető, így a vizsgálat elvégzését javasoljuk azok számára, akiknél előfordult már II. típusú cukorbetegség a családban, illetve túlsúlyosak, mozgásszegény életmódot folytatnak.

Tartalma:

  • újbegyes vércukor mérés
  • OGTT – cukorterheléses vizsgálat ( 0-60-120 perc)
  • inzulin mérés (0-60 120 perc)
  • HOMA index meghatározása
  • amennyiben PCOS-t okoz vagy pajzsmirigy alul működés gyanú is felmerül:
    • pajzsmirigyhormonok és antitestek (TSH, T3, T4, anti-TPO, anti-TG)
    • D-vitamin szint
  • Adiponektin szint meghatározás

Az adiponektin (adiponectin), amely egy protein alapú hormon, endokrin hatásai útján az egész test anyagcseréjét szabályozza. Javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a zsigeri zsírtömeget, a plazma triglicerid-tartalmát, és növeli a védő HDL-koleszterin szintjét. Általában a terheléses vércukorvizsgálat helyett  vagy mellett szokta javasolni a kezelőorvos az adiponektin értékének meghatározását, amely egy egyszerű vérvétellel zajlik, nincs mellékhatása. Arról azonban, hogy milyen esetekben ajánlott ez a teszt, érdemes egyeztetni a kezelő orvosával!

A normál adiponektin szint 1.0-1.9 közötti. Nem mindegy, hogy magasabb vagy alacsonyabb a kapott érték: a magasabb szint egy védőfaktor lehet a zsigeri zsírszövet felszaporodásának megakadályozásában, a kövérségi állapot kialakulásában. Gyulladáscsökkentő, zsírégető, anyagcsere-fokozó hatása van. Amennyiben alacsonyabb a vérben az adiponektin szint, könnyebben felborul az anyagcsere-háztartás, könnyebben kialakul az elhízás, mert növekszik a zsigeri zsírszövet, lassul a zsírégetés, és sajnos egyebek mellett a diabétesz kockázata is növekvő tendenciát mutat ilyenkor, könnyebben alakul ki hormon egyensúlytalanság.

A csomag ára:  27 510 Ft helyett 23 000 Ft, adiponektin szint vizsgálata esetén annak további költsége: 10 700 Ft.

A műtéteket bevezető előkészületek létfontosságú elemét jelentik a laboratóriumi vizsgálatok, amelyekkel kiszűrhető mindazon tényező, amely a műtéti beavatkozást megnehezítheti. Laborcsomagunkban a vér- és vizeletvizsgálat eredménye a szervezet anyagcsere-folyamatairól, a szervek és az immunrendszer működéséről ad információt.

Tartalma:

T-vérkép, ionok (Na, K, Ca, Mg, Fe) vesefunkció (CN, Se kreatinin) vércukor, APvérzsírok (LDL, HDL, össz chol, TG) májfunkció (GOT, GPT, Total és direkt Bil, GGT T-vizelet (általános és üledék) CRP INR+PI, vércsoport meghatározás

Térítési díja: 18 990 Ft

A műtét előtti laborvizsgálati csomagot igénybe vevőknek a vérkép és a vizeletvizsgálat május június hónapban ingyenes!

Tartalma:

Aszpartát-aminotranszferáz (ASAT, GOT), Alaninaminotranszferáz (ALAT, GPT), Gamma-glutamiltranszferáz (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP), Összes bilirubin, Karbamid, Kreatinin, Húgysav, Glükóz (vércukor), Nátrium (Na), Kálium (K), Vas (Fe), Transzferrin, Összfehérje, Albumin, C reaktív protein (CRP), Koleszterin, HDL koleszterin, Triglicerid, Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel), Általános vizeletvizsgálat üledékkel, PSA (prosztata specifikus antigén)

A csomag térítési díja május-június hónapban 9 500 Ft

Vérkép, Bilirubin, GOT,GPT GGT (gamma-glutamil-transzferáz), Alkalikus foszfatáz, APC rezisztencia (Leiden mutáció): Mi az a Leiden mutáció? A Leiden mutáció olyan véralvadási zavar, mely genetikai eredetű. Az úgynevezett APC fehérje a véralvadás során a kóros alvadékonyságot gátolja meg azzal, hogy az V-ös véralvadási faktort, ami szintén egy fehérje, elhasítja. A Leiden mutáció nem más, mint az V-ös faktor génjében bekövetkezett módosulás, ami azt eredményezi, hogy a fehérje nem lesz hasítható. A trombofília, vagy trombózishajlam ennek következtében jön létre. Létezik szerzett és/vagy  veleszületett trombóziskészség. A Leiden mutáció veleszületett, mely a nőket és a férfiakat egyenlő arányban érinti. Az utódok esetén az ismétlődés kockázata 50 százalék.

A vizsgálathoz éhgyomor szükséges, az eredmény a vizsgálatot követő 14. munkanap után készül el.

A csomag ára: 17 500 Ft

A női nemi hormonok laborcsomagban a ciklusfüggő női nemi hormonokat vizsgáljuk vérzési zavarok, illetve meddőségi problémák esetén. A ciklusfüggő hormonok szintjét két vérvétellel, a ciklus 3. (AMH, FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin, ösztradiol) és 21. napján (progeszteron) vizsgáljuk.

Fogamzásgátlót szedő nők esetében az eredmény nem értékelhető, ezért a laborvizsgálatot a fogamzásgátló elhagyása után javasoljuk elvégeztetni.

Az első vérvétel a menstruációs ciklus 3. napján történik (AMH, FSH, LH, tesztoszteron, prolaktin, ösztradiol). A ciklus első fele a follikuláris fázis, a peteérést követő időszak pedig a luteális fázis. Az első vérvételnél (H1) teljes hormonsort vizsgálunk, amikor fény derülhet a hormonokat termelő mirigyek és szervek működéséből adódó problémákra, így általános képet kapunk a hormonháztartásról, illetve a szervi működésről. A ciklusfüggő hormonok második vérvétele a ciklus 21. napján (progeszteron) történik.

Mikor lehet szükség a vizsgálatra? Menstruációs ciklus zavara, meddőség (infertilitás), menopauza (változókor) esetén, agyalapi mirigy, valamint a petefészkek rendellenességeivel járó betegségek diagnosztizálásában. Amikor egy nő eléri a változó kort (menopauzát), és petefészkei beszüntetik működésüket, az FSH szint megemelkedik.

Hogyan készüljek a vizsgálatra? A női nemi hormon laborvizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.

Eredmény a vizsgálatot követő 5. munkanap után várható.

A csomag ára: 30.000 Ft

SARS- CoVid 19 fertőzés vagy  fertőzés elleni védőoltás felvételét követően SARS-CoV-2 IgG antitest (ellenanyag ) vizsgálat. A vizsgálatot a fertőzés okozta megbetegedés, illetve a 2 védőoltás felvételét követő 14 nap után javasoljuk elvégeztetni.

Eredmény a vizsgálatot követő  második napon.

A csomag ára: 11 000 Ft

Eszköz 1