Keresés
Close this search box.

H2 kilégzési teszt

laktóz-fruktóz-laktulóz

A H2 kilégzés vizsgálat kulcsfontosságú a különböző érzékenységek pl.: élelmiszer-intoleranciák vagy allergiák azonosításában, amelyek okozhatnak kellemetlen tüneteket, továbbá segít felfedezni a bélrendszerben található káros baktériumok vagy gombák jelenlétét,ami például irritábilis bélszindrómához vezethet. A teszt kimutatja, bizonyos cukrok (diszacharidok) kóros lebontásának hatását, aminek következményeképp hidrogéngáz képződik.

Mi az a H2 kilégzéses teszt?

A vizsgálat alapja a kilélegzett levegő H2 tartamának vizsgálata. A teszt kimutatja, bizonyos cukrok (diszacharidok) kóros lebontásának hatását, aminek következményeképp hidrogéngáz képződik. Három féle cukor lebontási folyamatát vizsgáljuk ezzel. 

A tesztanyag elfogyasztása után, ha az a vékonybélből rosszul, vagy egyáltalán nem szívódik fel, akkor emésztetlenül kerül tovább a vastagbélbe. Ott a bélbaktériumok lebontási folyamatainak hatására gázok szabadulnak fel, köztük a hidrogénnel. A hidrogéngáz a bélfalon keresztül átjutva a véráramba kerül, mely a tüdőn keresztül kilélegzett levegőbe jut.

Milyen betegségeket lehet kimutatni a teszttel?

A hidrogén kilégzési teszt három fontos és egyre gyakoribb emésztési problémát-betegséget  mutat ki.

Szeretnénk felhívni a figyelmét!

A szakorvos által igazolt laktózintoleranciára az állam adókedvezményt biztosít aminek a feltétele, 2018. januártól, ha a  bélfertőzést kizáró LAKTULÓZ H2 KILÉGZÉSI TESZT NEGATÍV, ÉS A LAKTÓZ H2 KILÉGZÉSI TESZT POZITÍV lesz.

Hogyan történik a vizsgálat?

Az első tesztfújás után meg kell inni a teszt folyadékot. Elég édes íze van ezért citromlével ízesítjük.

Kilégzéses fújás, amit nagy levegő bevétele után 7-8 mp-ig ki kell fújni az előzőleg adott csutorába aminek a végén a készülék méri a kilélegzett levegő hidrogéntartalmát.

A tesztektől függően 15-20-30 percenként a fújást meg kell ismételni.

Mennyi ideig tart a H2 kilégzési teszt?

A H2 kilégzési tesztek időtartama:
A vizsgálat 2-3 órán keresztül tart, ezért mindenképp gondoskodjon saját elfoglaltságáról. Mi biztosítjuk a wifi hálózatunk használatát. Javasoljuk, hogy hozzon magával szendvicset mert a vizsgálat végére már erős lesz az éhségérzete.

Milyen panaszokat okoznak a fent említett betegségek?

Ha a felsoroltak közül bármelyik tünet jelentkezik Önnél, ne halogassa a vizsgálatra való jelentkezést, illetve javasoljuk a gasztroenterológusi konzultációt, akkor is ha az eredménye negatív, mert további vizsgálatokra lehet szüksége.