Keresés
Close this search box.

Sztómaterápiás konzultáció

A sztómaterápiás konzultáció célja a betegek támogatása és segítése a sztómaterápiával kapcsolatos kérdésekben és problémákban. Tapasztalt szakemberünk segít a betegeknek megismerni és megérteni a sztómaterápia folyamatát, valamint megtanítja őket a megfelelő ápolásra és kezelésre. A konzultáció során segítünk pácienseinknek megbirkózni a sztómaterápiával járó kihívásokkal, ezáltal javítva életminőségüket és biztonságukat.

Sztómával élni kétségtelenül más, mint nélküle. Akaraterővel és szakemberek segítségével, a betegek idővel szorongás nélkül tudják elfogadni, hogy az új, megváltozott körülmények között is lehet (kell) értékes emberi életet élni.

Fontos megjegyezni, hogy hazánkban több mint 15 000 ember él sztómával. Számukra számtalan kiváló minőségű gyógyászati segédeszközt kínálnak a szakemberek, melyek segítségével könnyebbé válik az új, megváltozott élethelyzet elfogadása. A sztómaterápiás eszközöket a gyártók folyamatosan fejlesztik, ennek is köszönhető, hogy ma már mindenki megtalálhatja azt, amivel teljes életet élhet. De a megfelelő életminőség elérése segítség nélkül igen nehéz, vagy egyáltalán nem lehetséges.

A BEC-ben profi, tapasztalt szakember (sztómaterápiás nővér) közreműködésével készítjük fel pácienseinket a sztómás lét kihívásaira.

Szakrendelésünk egyben Sztómacentrum is így országosan egyedülálló módon, teljes körű koloproktológiai és sebészeti szakorvosi ellátást és szaktanácsadást (pl. sztómazsák viselés, sztóma kezelése, bőrápolás, táplálkozás stb.) biztosítunk a sztómával élők számára.

Hazánkban több mint 10 000 ember él sztómával. A szakemberek számtalan kiváló minőségű gyógyászati segédeszközt kínálnak a sztómaviselők részére, melyek segítségével könnyebbé válik az új élethelyzet elfogadása. A folyamatos termékfejlesztéseknek köszönhetően, ma már mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb eszközt, mellyel teljes értékű életet élhet.

Feltétlenül jelentkezzen be coloproctológia szakrendelésünkre, ha a következőket tapasztalja: duzzadt vagy sérült sztóma, a szokásosnál több vérzés, elváltozás a sztóma körüli bőrön (irritáció, viszketés, seb, égő érzés stb.), megváltozik a sztóma színe vagy mérete, gyakori szivárgás, gondot okoz a sztómazsák alkalmazása.

Centrumunkban természetesen vények beváltására (sztómazsák, sztóma paszta) is lehetőség van épp úgy, mint a Stomic bőrtápláló és Stomic bőrtisztító termékek, Simplicity alsóneműk és Salts kiegészítő termékek (Dermacol gallér, SecuPlast tömítőgyűrű) megvásárlására.

Sztóma műtét után
Az egyik legfontosabb dolog, amivel tisztában kell lennünk, hogy a sebgyógyulási idő után a sztóma nem fájdalmas, mérete azonban még változik, egyre kisebb lesz, az öltözet alatt észrevétlenül viselhető. A széklet ürülése akaratlagosan nem szabályozható, ezért érdemes tudni, hogy az egyes ételek milyen reakciót váltanak ki. Például a kenyér, sajt, tejföl, kolbász, apró magvas gyümölcsök, sör fogyasztása után puffadás, bűzös gázok várhatók, tehát otthonról való elindulás előtt nem tanácsos ilyesmit fogyasztani.

Sztómazsákok
A sztómazsákok alapvetően két egységből épülnek fel, ezek az alaplap és a zsák. A tapadó felület hidrokolloid, amely hipoallergén, bőrbarát és kiváló tapadást biztosít. Könnyen a megfelelő méretre vágható, tehát a sztómára szabható.

A zsák anyaga lágy tapintású, zörgésmentes, ötrétegű fólia, amely nem engedi át a kellemetlen szagokat. Az ügyfél igénye szerint lehet testszínű vagy átlátszó. A testtel érintkező oldal borítása textilhatású puha Sontara® anyag, mely:

  • nem irritálja a bőrt,
  • nem tartalmaz kötő- vagy ragasztóanyagokat,
  • a természetes szálak nedvszívó tulajdonságát ötvözi a szintetikus szálak erősségével.

Opcionálisan mindkét oldal kaphat borítást.

A 100% aktív széntartalmú filter megköti a nem kívánt szagokat, megelőzi a zsák felfúvódását, ezáltal a sztóma észrevétlen marad a kívülállók számára. Működését a szűrőtakaróval lehet szabályozni.

A sztómazsák alapvetően lehet egy- vagy kétrészes, ezen belül megkülönböztetünk még: nyitott illetve zárt típusokat. A nyitott eszközök tartalma leereszthető, nyílásuk tépőzárral vagy csattal cseppmentesen zárható.

A sztómazsákokat – típustól függetlenül – naponta szükséges cserélni. A megfelelő eszköz és méret meghatározásához figyelembe kell venni az egyéni szükségleteket. Javasoljuk, hogy ezzel kapcsolatban kérje orvosa segítségét.

A vény felírását mindig a sztómaviselőnek kell kezdeményeznie a kihordási idő lejárta előtt. A vények beváltása történhet a Belvárosi Egészségcentrumunkban, mely egyben Sztómacentrum is.

Felkészítjük...

Sztómaterápiás konzultáció 2 alkalmas

A konzultáció során a sztómaterápiás nővér felkészíti a pacienst a műtétre és az azzal járó változásokra. Kijelöli a sztóma helyét és megtanítja előzetesen a segédeszközök használatát. Életvezetési, táplálkozási és higiéniai tanácsokkal látja el az érintetteket. A műtétet követően kollégánk megtanítja a zsák ürítését, cseréjét és a bőr ápolását, tisztítását.

Sztómaterápiás konzultáció 1 alkalmas

A konzultáció során , a páciens bármely sztómával kapcsolatos problémájára választ kaphat. Ilyenek lehetnek pl: leváló zsák, bőrfelmaródás, megváltozott sztóma méret, nem megfelelő zsák méret, otthonápolás, higiénia, stb…

KIEMELT SZTÓMA PARTNERÜNK