Keresés
Close this search box.

Labordiagnosztika, vérvétel

A Belvárosi Egészségcentrumban lehetőség van beutaló nélkül, térítés ellenében igénybe venni az Ön, vagy orvosa által szükségesnek tartott laboratóriumi vizsgálatokat. Vérvételre vagy a minta leadására általában munkanapokon 8 és 12 óra között van lehetőség, kérjük foglaljon időpontot előjegyzési rendszerünkben, vagy telefonon. A vizsgálati eredményeket személyesen a helyszínen lehet átvenni, vagy kérésére az Ön által megadott e-mail címre továbbítjuk. A lelet kézhezvétele után javasolt felkeresnie kezelőorvosát, aki személyre szabottan tudja értékelni a mért eredményeket.

HOGYAN ZAJLIK A VIZSGÁLAT?

A laboratóriumi szűrővizsgálatok segítségével átfogó képet kaphat szervezete aktuális állapotáról, anyagcsere-folyamatairól, továbbá segíthet bizonyos panaszok és tünetek tisztázásában, a betegségek korai szakaszában történő felismerésében, a terápiák hatékonyságának ellenőrzésében.

Az időben elvégzett szűrővizsgálatoknak köszönhetően már abban az esetben is kimutatható lehet egy kóros elváltozás, amikor a betegségre jellemző klinikai tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek, így az korábban felismerhető és kezelhető lesz.

Fontos, hogy az egyes laboratóriumi vizsgálatok eredménye önmagában nem diagnózis, a megkapott lelet alapján a vizsgálatot elrendelő szakorvos ad felvilágosítást és kezelési javaslatot.

Hogyan készüljön egy laborvizsgálatra?

 • szükséges, a mintavételt megelőzően legalább 6 órás koplalással, ezért a vérvételt a reggeli órákban javasoljuk. A vérvételt megelőzően vizet lehet, sőt kifejezetten ajánlott fogyasztani, üdítőt és kávét azonban nem.
 • A glukóz terhelés közel 2 órát vesz igénybe, ezért célszerű a nyitvatartási idő kezdetén érkezni vagy korai időpontot foglalni.
 • Hormon és vizeletvizsgálatok esetén nem szükséges éhgyomorra történő mintavétel.
 • A megfelelő laboratóriumi vizelet és széklet minta biztosításához az alábbiakat kell figyelembe venni
 • A vizelet vizsgálatára általában egy rutin vérvizsgálat kíséretében is sor kerül, azonban különös jelentősége van heveny és idült húgyúti fertőzések, a vesék, illetve a húgyutak megbetegedésének gyanúja, hasi fájdalom, nagyfokú sápadtság esetén, a szem körül megjelenő vizenyő, és immunhiányos kórképeknél, de a felsorolás gyakorlatilag soha nem lehet teljes.
 • Az egészséges vizelet steril – tehát nem tartalmaz kórokozót -, ezért igen fontos a vizeletminta gyűjtésének módja. A kórokozó ugyanis a húgycsőnyílás környékéről is bemosódhat a vizeletbe, amelynek ezek után hamis pozitív eredménye lesz.
 • A spontán ürített minta vételére legalkalmasabb a reggeli első, középsugaras vizelet. A „középsugaras” azt jelenti, hogy a vizelet első részét ki kell üríteni, majd – anélkül, hogy a vizelet folyása abbamaradna -, egy középső adagot kell felfogni belőle. Ezzel minimálisra lehet csökkenteni az esélyt, hogy a mintába a környező régióból kórokozó kerüljön, és el lehet kerülni, hogy a húgyhólyagban maradó – gyakran pangó – vizeletet vizsgálják. A mintát célszerű bakteriológiai vizsgálatra használt steril csőbe vagy edénybe felfogni.
 • Előfordul, hogy a diagnosztikus vizsgálathoz a vizelet gyűjtése szükséges. A gyűjtés a vizsgálat céljától függetlenül különböző időtartamú – 6, 12 vagy 24 órás – lehet, és történhet egy részletben vagy két – nappali és éjszakai – frakcióban. Fontos, hogy a mintavétel időtartamát pontosan kell betartani, és az adott időszakban ürített vizeletet maradéktalanul össze kell gyűjteni. Miután a vizelet összegyűlt, a teljes mennyiséget nagyon alaposan össze kell keverni, majd az összekevert vizeletből kell levenni a kívánt mennyiségű mintát. Ez az eljárás sem tűnik bonyolultnak, mégis érdemes megjegyezni, hogy az előírások be nem tartása okozza a laboratóriumi vizsgálatok sikertelenségének jelentős részét.
 • Székletvizsgálat esetén a minta levételére és tárolására speciális gyógyszertárakban beszerezhető tartály áll rendelkezésre. A tartálynak szorosan záródó, felpattintható fedele van, amely kis kanalat tartalmaz, ez megkönnyíti a mogyorónyi minta összegyűjtését.

Miben segíthetünk?

Egészségcentrumunkban kellemes és diszkrét környezetben, várakozási idő nélkül van lehetőség vérvételre!

Kérjük, a vérvételre éhgyomorral érkezzen, azonban fontos, hogy előtte megfelelő mennyiségű vizet fogyasszon!

CSOMAGAJÁNLATOK

Mikor érdemes ezt a csomagot választani?

Panaszmentes esetben, ha szeretne meggyőződni a szervezetében zajló alapvető funkciókról és anyagcsere folyamatokról.

Mit tartalmaz a csomag?

20 paramétert vizsgálunk:

 • vérképző rendszer: vérkép, vas, transzferrin
 • fontos szerepet játszó enzimek (máj, csont, izmok stb. működésében): GOT, GPT, GGT, ALP
 • lebontási termékek (vese-, májfunkció): karbamid, kreatinin, húgysav
 • ionok: nátrium, kálium
 • szénhidrát-, fehérje-, zsíranyagcsere: vércukor, összfehérje, albumin, koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid
 • gyulladás jelzése: CRP, vörösvérsejt süllyedés

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz).

Csomagár: 7.500 Ft

A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.

Mikor érdemes ezt a csomagot választani?

Amennyiben a panaszok, tünetek alapján felmerül IR (inzulinrezisztencia) gyanúja.

Jellemző tünetei: megnövekedett testsúly (hastájéki elhízás), fogyási képtelenség, teherbeesési nehézségek, bőrön megjelenő kiütések, aknés elváltozások.

Az inzulinrezisztencia megfelelő kezeléssel sikeresen visszafordítható állapot, azonban elhanyagolt esetben a későbbiekben cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ennek rizikója fokozott, ha a felmenőknél is előfordult szénhidrát-anyagcsere probléma, illetve akiknél az előzőekben terhességi diabétesz alakult ki.

Mit tartalmaz a csomag?

21 paramétert vizsgálunk:

 • rutin laboratóriumi vizsgálatok (máj, csont, izmok, vese működése, ionok, fehérje-, vas-, zsíranyagcsere): GOT, GPT, GGT, ALP, karbamid, kreatinin, húgysav, Na, K, összfehérje, albumin, vas, transzferrin, koleszterinek, triglicerid)
 • gyulladás jelzése: CRP, vérkép
 • szénhidrát-anyagcsere: 3 pontos cukorterhelés (0, 60, 120 perces vércukor- és inzulinmeghatározással)
 • D-vitamin

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz).

A terheléses vizsgálat ideje alatt nyugalomban kell lenni, étkezni, inni nem lehet (szükség esetén pár korty víz fogyasztása megengedett). A vizsgálathoz glükózport biztosítunk; érdemes otthonról hozni citromot/citromlevet, mely a vizsgálat eredményét nem befolyásolja, de a cukoroldat ízét kissé kellemesebbé teszi.

A terhelést megelőzően az éhgyomri glükóz szintjét vércukormérővel ellenőrizzük. Amennyiben az érték eléri, illetve meghaladja a 7 mmol/l-t, a terheléses vizsgálatot nem végezzük el.

Csomagár: 23.900 Ft

A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.

Mikor érdemes ezt a csomagot választani? Amennyiben pajzsmirigy működési zavarral (alul-, vagy túlműködés) is összefüggésbe hozható tünetek valamelyikét tapasztalja az utóbbi időben: fogyás/testsúlygyarapodás, hajhullás, száraz bőr/fokozott izzadékonyság, hasmenés/székrekedés, szapora pulzus, fáradékonyság, teherbeesési nehézség. Mit tartalmaz a csomag? 24 paramétert vizsgálunk:
 • vérképző rendszer: vérkép, vas, transzferrin
 • fontos szerepet játszó enzimek (máj, csont, izmok stb. működésében): GOT, GPT, GGT, ALP
 • lebontási termékek (vese-, májfunkció): karbamid, kreatinin, bilirubin, húgysav
 • ionok: nátrium, kálium
 • szénhidrát-, fehérje-, zsíranyagcsere: vércukor, összfehérje, albumin, koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid
 • gyulladás jelzése: CRP, vörösvérsejt süllyedés
 • pajzsmirigy működés: TSH, fT3, fT4
Hogyan készüljön a vizsgálatra? A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz). A szokásosan szedett gyógyszerek a mintavétel reggelén bevehetőek, kivéve, ha a kezelőorvos erről másképpen dönt. Amennyiben pajzsmirigyműködésre ható gyógyszeres kezelésben részesül, annak bevételét javasolt a mintavételt követően időzíteni (ha a kezelőorvos nem rendelkezik másképpen). Csomagár: 13.500 Ft A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.
Mikor érdemes ezt a csomagot választani? A csomagot ajánljuk minden 45 év feletti férfinak, illetve azoknak, akiknél nehezen induló, fájdalmas és/vagy gyakori vizeletürítés, gyenge vizeletsugár áll fenn. A prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a férfiak körében. A vérből történő PSA (prosztata specifikus antigén) meghatározás segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításához. A PSA szint mérése a prosztatarák kezelésének hatékonyságát is mutatja. A prosztatarák sokaknál a kezdeti stádiumban tünetmentes, így csak későn jutnak el orvoshoz, ezért a férfiaknak 45-50 éves kor felett évente ajánlott a vizsgálat elvégeztetése. Mit tartalmaz a csomag? 21 paramétert vizsgálunk:
 • fontos szerepet játszó enzimek (máj, csont, izmok, hasnyálmirigy stb. működésében): GOT, GPT, GGT, ALP
 • lebontási termékek (vesefunkció): karbamid, kreatinin, húgysav
 • ionok: nátrium, kálium
 • szénhidrát-, zsíranyagcsere: vércukor, koleszterin, triglicerid (szív-érrendszeri rizikó)
 • vasháztartás: vas, transzferrin
 • fehérjeanyagcsere: összfehérje, albumin
 • gyulladás jelzése: CRP, vérkép, vörösvérsejt süllyedés
 • prosztata: PSA
Hogyan készüljön a vizsgálatra? A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz). A PSA teszteléshez szükséges vérmintákat az RDV (végbélen át ujjal történő prosztatavizsgálat), prosztatamasszázs, transzrektális (végbélen át zajló) ultrahangvizsgálat és a prosztatabiopszia előtt kell levenni. Ezek a beavatkozások emelkedett PSA értéket okozhatnak. Ajánlott a biopszia és a vérvizsgálat között hat hetes várakozási periódus. Intenzív fizikai testedzés (pl. hosszú ideig tartó kerékpározás), nemi aktus is megemelheti az értékeket, ezért PSA vizsgálata előtt 48 órával (2 nappal) megelőzően javasolt tartózkodni minden olyan tevékenységtől (így pl. nemi aktus, kerékpározás, prosztatamasszázs, végbélen át történő prosztatavizsgálat stb.), mely megemelheti a mért értéket. Prosztatát érintő fertőzés szintén emelkedett értékekhez vezethet. Csomagár: 9.900 Ft A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.
Mikor érdemes ezt a csomagot választani? Amennyiben szeretne meggyőződni róla, megfelelő-e a D-vitamin szintje, és egyúttal tájékozódna a szervezetében zajló alapvető folyamatokról. A D-vitamin nemcsak a csontanyagcserében játszik kulcsszerepet. Szükséges az immunrendszer működéséhez, segítséget nyújthat a cukorbetegség, daganatok, szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, fertőzések, gyulladásos folyamatok elkerülésében. Hiánya növeli a meddőség kockázatát. Mit tartalmaz a csomag? 21 paramétert vizsgálunk:
 • fontos szerepet játszó enzimek (máj, csont, izmok, hasnyálmirigy stb. működésében): GOT, GPT, GGT, ALP
 • lebontási termékek (vesefunkció): karbamid, kreatinin, húgysav
 • ionok: nátrium, kálium
 • szénhidrát-, zsíranyagcsere: vércukor, koleszterin, triglicerid (szív-érrendszeri rizikó)
 • csont- és vasháztartás: D-vitamin, kalcium, foszfát, vas, transzferrin
 • fehérjeanyagcsere: összfehérje, albumin
 • gyulladás jelzése: CRP, vérkép
Hogyan készüljön a vizsgálatra? A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz). Csomagár: 9.900 Ft A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.

VITALITÁS-CSOMAG

Mikor érdemes ezt a csomagot választani?

Panaszmentes esetben, ha szeretne meggyőződni a szervezetében zajló alapvető funkciókról és anyagcsere folyamatokról.

Mit tartalmaz a csomag?

20 paramétert vizsgálunk:

 • vérképző rendszer: vérkép, vas, transzferrin
 • fontos szerepet játszó enzimek (máj, csont, izmok stb. működésében): GOT, GPT, GGT, ALP
 • lebontási termékek (vese-, májfunkció): karbamid, kreatinin, húgysav
 • ionok: nátrium, kálium
 • szénhidrát-, fehérje-, zsíranyagcsere: vércukor, összfehérje, albumin, koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid
 • gyulladás jelzése: CRP, vörösvérsejt süllyedés

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz).

Csomagár: 7.500 Ft

A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.

PAJZSMIRIGY ALAP-CSOMAG

Mikor érdemes ezt a csomagot választani?

Amennyiben pajzsmirigy működési zavarral (alul-, vagy túlműködés) is összefüggésbe hozható tünetek valamelyikét tapasztalja az utóbbi időben: fogyás/testsúlygyarapodás, hajhullás, száraz bőr/fokozott izzadékonyság, hasmenés/székrekedés, szapora pulzus, fáradékonyság, teherbeesési nehézség.

Mit tartalmaz a csomag?

24 paramétert vizsgálunk:

 • vérképző rendszer: vérkép, vas, transzferrin
 • fontos szerepet játszó enzimek (máj, csont, izmok stb. működésében): GOT, GPT, GGT, ALP
 • lebontási termékek (vese-, májfunkció): karbamid, kreatinin, bilirubin, húgysav
 • ionok: nátrium, kálium
 • szénhidrát-, fehérje-, zsíranyagcsere: vércukor, összfehérje, albumin, koleszterin, HDL-koleszterin, triglicerid
 • gyulladás jelzése: CRP, vörösvérsejt süllyedés
 • pajzsmirigy működés: TSH, fT3, fT4

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz).

A szokásosan szedett gyógyszerek a mintavétel reggelén bevehetőek, kivéve, ha a kezelőorvos erről másképpen dönt.

Amennyiben pajzsmirigyműködésre ható gyógyszeres kezelésben részesül, annak bevételét javasolt a mintavételt követően időzíteni (ha a kezelőorvos nem rendelkezik másképpen).

Csomagár: 13.500 Ft

A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.

D-VITAMIN-CSOMAG

Mikor érdemes ezt a csomagot választani?

Amennyiben szeretne meggyőződni róla, megfelelő-e a D-vitamin szintje, és egyúttal tájékozódna a szervezetében zajló alapvető folyamatokról.

A D-vitamin nemcsak a csontanyagcserében játszik kulcsszerepet. Szükséges az immunrendszer működéséhez, segítséget nyújthat a cukorbetegség, daganatok, szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, fertőzések, gyulladásos folyamatok elkerülésében. Hiánya növeli a meddőség kockázatát.

Mit tartalmaz a csomag?

21 paramétert vizsgálunk:

 • fontos szerepet játszó enzimek (máj, csont, izmok, hasnyálmirigy stb. működésében): GOT, GPT, GGT, ALP
 • lebontási termékek (vesefunkció): karbamid, kreatinin, húgysav
 • ionok: nátrium, kálium
 • szénhidrát-, zsíranyagcsere: vércukor, koleszterin, triglicerid (szív-érrendszeri rizikó)
 • csont- és vasháztartás: D-vitamin, kalcium, foszfát, vas, transzferrin
 • fehérjeanyagcsere: összfehérje, albumin
 • gyulladás jelzése: CRP, vérkép

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz).

Csomagár: 9.900 Ft

A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.

Inzulinrezisztencia csomag

Mikor érdemes ezt a csomagot választani?

Amennyiben a panaszok, tünetek alapján felmerül IR (inzulinrezisztencia) gyanúja.

Jellemző tünetei: megnövekedett testsúly (hastájéki elhízás), fogyási képtelenség, teherbeesési nehézségek, bőrön megjelenő kiütések, aknés elváltozások.

Az inzulinrezisztencia megfelelő kezeléssel sikeresen visszafordítható állapot, azonban elhanyagolt esetben a későbbiekben cukorbetegség kialakulásához vezethet. Ennek rizikója fokozott, ha a felmenőknél is előfordult szénhidrát-anyagcsere probléma, illetve akiknél az előzőekben terhességi diabétesz alakult ki.

Mit tartalmaz a csomag?

21 paramétert vizsgálunk:

 • rutin laboratóriumi vizsgálatok (máj, csont, izmok, vese működése, ionok, fehérje-, vas-, zsíranyagcsere): GOT, GPT, GGT, ALP, karbamid, kreatinin, húgysav, Na, K, összfehérje, albumin, vas, transzferrin, koleszterinek, triglicerid)
 • gyulladás jelzése: CRP, vérkép
 • szénhidrát-anyagcsere: 3 pontos cukorterhelés (0, 60, 120 perces vércukor- és inzulinmeghatározással)
 • D-vitamin

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz).

A terheléses vizsgálat ideje alatt nyugalomban kell lenni, étkezni, inni nem lehet (szükség esetén pár korty víz fogyasztása megengedett). A vizsgálathoz glükózport biztosítunk; érdemes otthonról hozni citromot/citromlevet, mely a vizsgálat eredményét nem befolyásolja, de a cukoroldat ízét kissé kellemesebbé teszi.

A terhelést megelőzően az éhgyomri glükóz szintjét vércukormérővel ellenőrizzük. Amennyiben az érték eléri, illetve meghaladja a 7 mmol/l-t, a terheléses vizsgálatot nem végezzük el.

Csomagár: 23.900 Ft

A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.

PSA-CSOMAG

Mikor érdemes ezt a csomagot választani?

A csomagot ajánljuk minden 45 év feletti férfinak, illetve azoknak, akiknél nehezen induló, fájdalmas és/vagy gyakori vizeletürítés, gyenge vizeletsugár áll fenn.

A prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a férfiak körében. A vérből történő PSA (prosztata specifikus antigén) meghatározás segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának megállapításához. A PSA szint mérése a prosztatarák kezelésének hatékonyságát is mutatja.

A prosztatarák sokaknál a kezdeti stádiumban tünetmentes, így csak későn jutnak el orvoshoz, ezért a férfiaknak 45-50 éves kor felett évente ajánlott a vizsgálat elvégeztetése.

Mit tartalmaz a csomag?

21 paramétert vizsgálunk:

 • fontos szerepet játszó enzimek (máj, csont, izmok, hasnyálmirigy stb. működésében): GOT, GPT, GGT, ALP
 • lebontási termékek (vesefunkció): karbamid, kreatinin, húgysav
 • ionok: nátrium, kálium
 • szénhidrát-, zsíranyagcsere: vércukor, koleszterin, triglicerid (szív-érrendszeri rizikó)
 • vasháztartás: vas, transzferrin
 • fehérjeanyagcsere: összfehérje, albumin
 • gyulladás jelzése: CRP, vérkép, vörösvérsejt süllyedés
 • prosztata: PSA

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vérvételt megelőzően 10-12 órával étkezzen utoljára, viszont a mintavétel reggelén javasolt bőségesen folyadékot fogyasztani (szénsavmentes víz).

A PSA teszteléshez szükséges vérmintákat az RDV (végbélen át ujjal történő prosztatavizsgálat), prosztatamasszázs, transzrektális (végbélen át zajló) ultrahangvizsgálat és a prosztatabiopszia előtt kell levenni. Ezek a beavatkozások emelkedett PSA értéket okozhatnak. Ajánlott a biopszia és a vérvizsgálat között hat hetes várakozási periódus.

Intenzív fizikai testedzés (pl. hosszú ideig tartó kerékpározás), nemi aktus is megemelheti az értékeket, ezért PSA vizsgálata előtt 48 órával (2 nappal) megelőzően javasolt tartózkodni minden olyan tevékenységtől (így pl. nemi aktus, kerékpározás, prosztatamasszázs, végbélen át történő prosztatavizsgálat stb.), mely megemelheti a mért értéket.

Prosztatát érintő fertőzés szintén emelkedett értékekhez vezethet.

Csomagár: 9.900 Ft

A csomag ára nem foglalja magába a mintavételi- és adminisztrációs díjat.