Keresés
Close this search box.

Urológia

A Belvárosi Egészségcentrum Urológiai szakrendelése a férfi és női vizelet elválasztó és elvezető rendszer (a vese és a hugyutak) valamint a férfi nemi szervek megbetegedésével, funkcionális zavaraival kapcsolatosan panaszok kezelésével várja a pácineseit. Az urológiai vizsgálat minden esetben a páciens kikérdezésével kezdődik, melyet fizikális vizsgálat, urológiai ultrahang, szükség esetén egyéb kiegészítő labordiagnosztikai vizsgálat követ.

A vizsgálatról röviden

A vizsgálat során a vese, a húgyvezeték, a húgyhólyag, férfiaknál a prosztata állapota és betegségei deríthetők ki. A vizsgálattal a panaszokat még nem okozó húgyszervi megbetegedések is felderíthetők. Különösen 40 év feletti férfiaknál – akiknél a prosztata állapota koruknál fogva mindenképpen megváltozik – javasolt évente egyszer ez a vizsgálat. Számukra ez az egyetlen vizsgáló eljárás, amellyel kellemetlenség nélkül is, vélemény mondható a húgyszervek állapotáról.

Urológiai ultrahang keretében a húgyszervek állapota a leggyorsabban és fájdalommentesen tekinthető át. Bármilyen deréktáji, hasi panasz vagy vizelési gond esetén ezt a vizsgálatot célszerű legelőször elvégezni, tekintettel arra, hogy hogy ezzel a képalkotó vizsgálattal kellemetlenség és kockázat nélkül a legtöbb esetben kideríthető, hogy a fent említett panaszok hátterében van e húgyszervi megbetegedés.Az urológiai ultrahang vizsgálat egyszerű, különösebb előkészületet nem igényel, előtte lehet enni, inni, csak az a fontos, hogy a vizsgálatot megelőzően – amennyiben lehetséges – 2-3 órával ne vizeljünk (a hólyagot ne ürítsük ki) és ezen idő alatt legalább fél liter folyadékot fogyasszunk el.
Az erektilis diszfunkció a merevedési zavarok okozta tartós közösülési képtelenség: Az erektilis diszfunkció előfordulása gyakori és fontos összefüggést mutat a korral. Felmérések szerint a 40 éves férfiak 40%-ában, a 70 éves férfiak kb. 70%-ában fordul elő valamilyen szintű erekciós probléma.Az erektilis diszfunkció kockázati tényezői: életkor, cukorbetegség, magas vérnyomás, gyógyszermellékhatás (vízhajtók, hormonkészítmények, nyugtatók, egyes vérnyomáscsökkentők, fekélyellenes gyógyszerek), szívbetegség, dohányzás, alkohol, kábítószerek.

Az erektilis diszfunkció terápiája: A terápiás terv kialakítása során figyelembe kell venni az eltérést kiváltó okot, a tünetek súlyosságát, a beteg általános állapotát és életkorát, a beteg terápiára irányuló kívánságát és a rendelkezésre álló lehetőségeket. A terápiás lehetőségek : Konzervatív kezelés – gyógyszeres kezelés, pszichoterápia, illetve műtéti kezelés .

Inkontinencia

A vizelet a folyadék anyagcsere végterméke, amit a vesék választanak ki, és kiürítése az alsó húgyutakon keresztül történik. Az alsó húgyutak, a húgyhólyagból és a húgycsőből álló szervrendszer, melynek ciklikus jellegű működése van. Az úgynevezett normális, („harmonikus”) hólyagműködés úgy jellemezhető , hogy a telítődési fázisban a hólyag alacsony belső nyomás mellett összegyűjti a vesékben kiválasztott vizeletet, miközben a húgycső záróizomzat működése biztosítja, hogy a vizelet akaratlan távozása még hasi nyomásemelkedés mellett is meggátolható legyen. Vizelés közben a hólyag-izomzat összehúzódva maradék nélkül „kipréseli” a benne összegyűlt vizeletet, melynek szabad kifolyását a húgycsőizomzat tudatos ellazításával biztosítjuk. Ezt az egész funkciót egyszerű nyomásviszonyok szabályozzák, hiszen míg a húgycsőben uralkodó nyomás magasabb, mint a hólyagnyomás, a vizelet a hólyagban marad, ha a nyomásviszonyok megváltoznak, a vizelet a hólyagból távozik. Ha ez akaratlagos tevékenység eredménye, akkor vizelésről beszélünk, ha ez akaratunktól függetlenül következik be, akkor az inkontinencia jelenségével állunk szembe.

Stressz inkontinencia

Definíció szerint, a hasűri nyomásfokozódáskor (köhögés, tüsszentés, lépcsőzés stb.) a húgycsövön keresztül bekövetkező akaratlan vizeletvesztés.

Milyen gyakori megbetegedésről van szó?

A nemzetközi statisztikák szerint, mely adatokat a saját megbetegedési vizsgálataink is igazoltak a nők 16 % szenved kezelést igénylő vizelet visszatartási zavar miatt, aminek kb. 60-70 %-a stressz inkontinencia. A betegség megjelenésének két időbeli csúcsa van, a szülést követő, és a változás korában jelentkező inkontinencia. Megfigyelték, hogy azon nők között, akiknél a terhesség során, vagy a szülést követő időszakban vizelettartási zavar keletkezik, gyakoribb a változás kora körül fellépő inkontinencia. Kevés nő mondhatja el azonban magáról, hogy pl. erős megfázást kísérő tüsszentési roham, vagy köhögés mellett alkalmilag ne csöppent volna el kevés vizelete.

Hogyan kezelhető az inkontinencia?

A női stressz inkontinencia műtéttel, vagy konzervatív módszerrel kezelhető. A két gyógymód, a nagy hólyagsérv kísérte inkontinencia kivételével alternatívája lehet egymásnak. Fontos tudni, hogy a konzervatív terápia több kezelési módszerből álló lehetőség, melyek közül az adott betegre szabottan kell a legtöbb sikerrel kecsegtető eljárást kiválasztani. Előfeltétele a pontos bajmegállapítás, a meggyengült funkció teljes mélységű, alapos elemzése, röviden a beteg gondos kivizsgálása.

Mikor ajánlott felkeresni a szakrendelést?

Húgycső- és hólyagtükrözés (cisztoszkópia)

A húgycső vagy a húgyhólyag megbetegedéseire utaló panaszok esetén tükrözéses vizsgálat javasolt (cisztoszkópia), mely a húgycső és a húgyhólyag belső nyálkahártyájának mikrokamerával történő megtekintésére szolgál. Ez a vizsgálati módszer a visszatérő húgyúti fertőzés okainak felderítésére, illetve a hólyagtumor, papilloma vagy polip diagnosztizálására is alkalmas, és pontosabb képet ad, mint a vizeletvizsgálat vagy az ultrahang. A beavatkozás során szövettani mintavétel is elvégezhető.

Ez a vizsgálat két fajta eszközzel végezhető, merev vagy flexibilis cisztoszkóppal. A flexibilis cisztoszkópot – a merevvel szemben – hajlékonyságának köszönhetően könnyedén át lehet juttatni a húgycső kanyarulatain. Mivel az eszköz vége mozgatható, a vizsgáló orvos át tudja nézni a teljes hólyagnyálkahártyát, illetve az ureterszájadékok területét.

Klinikánkon kizárólag flexibilis cisztoszkópot alkalmazunk, így a vizsgálatnál nincs szükség altatásra, helyi érzéstelenítés mellett elvégezhető.A flexibilis hólyagtükrözés a páciens számára jóval kíméletesebb, enyhe kellemetlenséggel járó minimál invazív beavatkozás.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A vizsgálat általában 15-20 percig tart. A húgycső nyílását és a környezetét fertőtlenítjük, majd érzéstelenítő zselét fecskendezünk a húgycsőbe, ami csökkenti a vizsgálattal járó kellemetlenséget, valamint megakadályozza az esetleges fertőzések kialakulását is.Néhány perc várakozás után a cisztoszkópot felvezetjük a húgycsövön keresztül a hólyagba. A bevezetés során teljes hosszában áttekintjük a húgycsövet, majd a hólyagot steril folyadékkal töltjük fel, a hólyagfal teljes áttekinthetősége érdekében.

A beavatkozás után átmenetileg égő érzés jelentkezhet vizelet ürítéskor, illetve enyhén véres vizelet is előfordulhat.

Videó lejátszása