Keresés
Close this search box.

Érsebészet

Az érsebészeti terület a vérerekkel kapcsolatos problémák diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. A szakterület magában foglalja az érszűkületek, érelmeszesedés, visszérbetegségek, valamint az érsérülések és vérrögök kezelését is. Az érsebészeti beavatkozások segíthetnek a vérkeringés javításában és az érrendszeri egészség megőrzésében, ezáltal javítva az életminőséget és csökkentve a súlyosabb szövődmények kialakulásának kockázatát.

A vizsgálatról röviden

Az érsebészet az artériák és vénák megbetegedéseinek kezelésével foglalkozik. Ide tartoznak: az érszűkület, a visszeresség, az értágulatok, a trombózis és a mélyvénás trombózis utáni tünetek. Ez a szakterület foglalkozik a cukorbetegség és a magas vérnyomás okozta érbetegségekkel is. Az érrendszer problémái mindkét nemet érintik, de a vénás megbetegedések gyakrabban fordulnak elő nőknél, míg férfiaknál az érelmeszesedés a gyakoribb probléma. A modern gyógyászati eljárásoknak köszönhetően elérhető az olyan, gyors, látványos javulást eredményező kezelés, amely megszünteti a visszereket és csökkenti azok kialakulásának kockázatát, különösen, ha ezt egészséges étrenddel és kiegyensúlyozott életmóddal támogatjuk.

Hogyan történik a szkleroterápiás kezelés?

Az érsebész a szkleroterápia során egy vékony tűvel szúrja meg a tágult visszeret, és szklerotizáló anyagot (Aethoxysclerol) juttat a vénába. A beadott anyag steril gyulladást okoz az érben, amely elindítja az érfal hegesedését. A véna falai ennek hatására “összetapadnak”, az érszakasz kikerül a vérkeringésből, és néhány hónap alatt fel is szívódik. A kezelés után a lábra rugalmas harisnya, vagy kompressziós hatású fásli kerül, amelyet nappal kell viselni. Éjszakára a kompressziós kezelés felfüggeszthető, de reggel ismét alkalmazni kell a kezelés teljes időtartama alatt és annak befejezése után még 1 hónapig. A szakszerű szkleroterápiás kezelés után, megfelelő életmód és kompressziós harisnya viselése mellett, elkerülhető a visszerek kiújulása.

Mi történik a szakorvosi vizsgálat során?