Keresés
Close this search box.

Intimtorna, Biofeedback torna

Az általunk alkalmazott tornamódszerek segítséget nyújtanak az egészséges intimtér és szexuális élet kialakításában. Tapasztalt szakemberünk segítséget nyújt a pácienseknek az izmok megerősítésében és a szexuális funkciók javításában, ezzel hozzájárulva az önbecsülés növeléséhez és az intim egészség javításához.

Az intimtorna célja, a medencealapi izmoknak, a gátizomzatnak, illetve a végbél, a hüvely és a húgyhólyag körüli izmoknak az erősítése, a medencefenék megfelelő állapotának elérése, helyreállítása, rehabilitációja. Mivel ezek az izmok nem láthatóak, sokszor nem is tudunk az elégtelen működésükről, pedig a nap minden percében – akár üléskor, akár járáskor, akár köhögés, tüsszentés, nevetés közben – folyamatosan használjuk és terheljük őket. Figyelmünk sokszor csak akkor irányul ezen izmokra, ha kellemetlen tünetek jelentkeznek. A szél- és széklettartási nehézségek, a vizeletinkontinencia és kismedencei süllyedéses kórképek gyógyításában elengedhetetlen résztvevő a medencefenék izmainak a tornája, hiszen ezek a hasi és kismedencei szervek alátámasztásának tartópillérei. Ez az izomcsoport tartó- és támasztófunkciója mellett, az akaratlagos széklet- és vizeletürítés szabályozásában is nagy szerepet játszik, de az egészséges, jól működő szexuális életünknek is fontos részét képezik. A medencefenék izmainak működési problémái között azonban nemcsak az izmok gyengeségét szükséges megemlítenünk! Nagyon sokszor találkozunk az izmok túlműködésével illetve azok nem összehangolt, nem koordinált mozgásával, az úgynevezett perinealis dysmotilitással. Ez hasonlóan súlyos probléma tud lenni, mint az izmok erejének a gyengesége. A végbélberepedés (fissura), a krónikus kismedencei fájdalom, hölgyeknél a fájdalmas szexuális együttlét sokszor magyarázható a medencealapi izmok túlműködésével, görcsével, relaxációs képességének elmaradásával.

Amennyiben a végbéltájékot, a hüvelyt, a húgyhólyagot, a medencefenék izomkomplexumát érintő műtétre készül vagy éppen műtét után van, a torna mindkét esetben segít, hiszen a tónusos testrészek kevesebb szövődménnyel és gyorsabban gyógyulnak, a fájdalom jelentősen csökkenthető. Ez a mozgásforma nem csupán erősít, hanem lazít is és ezzel oldja a stresszt. Az intimtornát rendszeresen végző nők sokkal kiegyensúlyozottabbnak és vonzóbbnak érzik magukat. Ugyanakkor a fentebb felsorolt betegségek jó része férfiakban is előfordulhat! Így az közhiedelemmel ellentétben az intimtorna gyógyító hatására nem kizárólag a hölgyeknek, de az uraknak is szükségük lehet a nemtől független kórállapotok gyógyításában.

Állapotfelmérés

Tapasztalt trénerünk az előzetes orvosi, proktológiai vizsgálatot követően állapotfelmérést végez, majd ezeknek megfelelően személyre szabott tornát tanít meg betegeinknek.

A tanulási folyamatot egyedileg, ultrahang vezérelt módon, vizualizált formában tesszük érthetőbbé, és ezzel valódi biofeedback tréninget tudunk megtanítani pácienseinknek.

A megfelelő alapgyakorlatok elsajátításához átlagosan egy-két alkalom szükséges, természetesen ezt követően a gyógytornát a megtanítottak szerint rendszeresen, önállóan szükséges végezni!