Keresés
Close this search box.

Média

Ismerje meg legfrissebb publikációinkat, médiamegjelenéseinket. Bejegyzéseinkben tájékozódhat tevékenységünk és elismeréseink legújabb fejleményeiről!

Kínos titkok…

(A székletinkontinencia)

Jelen korunk társadalma számára a vizeletinkontinencia, a vizelet visszatartás zavara, már nem hangzik olyan távoli és idegen betegségként. Ezzel kapcsolatban már kevésbé vagyunk szemérmesek, elutasítók, tudunk a probléma létezéséről, reklámokban is visszaköszönnek ezen állapot kínzó tünetei és a gyógyító kezelés szükségessége. Ezzel szemben a székletinkontinencia még szigorúan tabutéma! Nemcsak, hogy nem szeretünk beszélni róla, és nem sokat tudunk róla, de a helyzet ennél sokkal súlyosabb: akik ezzel a problémával küzdenek, még mindig a legnagyobb szégyennel élik meg mindennapjaikat, és az esetek többségében kínosan ügyelnek, hogy betegségük saját egyéni titkuk maradjon. Rendkívül vulnerabilis betegcsoportról van szó, akiknek számát pont a rejtett esetek okán nem is tudjuk pontosan; még a becsléseink is valószínűleg pontatlanok. Pedig a probléma jelen van és segítségért kiállt! Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy az érintettek merjenek szakemberhez fordulni! A székletinkontinencia ugyanis sok esetben gyógyítható, de legalábbis a panaszok csökkenthetők. A székletinkontinenciának számos oka van: lehet elsődleges, amikor a székletet visszatartani képes izmok sérülnek, és lehet másodlagos, amikor egyéb strukturális vagy funkcionális elváltozás okozza ezt az állapotot. A székletvisszatartás képességének csökkenése érinthet nőket és férfiakat, érinthet fiatalokat és időseket. Nem ritka a szülési sérüléssel kapcsolatos tartásizavar, melyet gyakran látunk hüvelyi szülés után fiatal hölgyeknél.

A menopausat követően jelentkező széklettartási zavar egy másik korosztályra ró súlyos terheket. És ahogy korábban említettük a férfiak esetében is jelentkezhet, akár korábbi traumás sérülést vagy korábbi kismedencei műtétet követően, amellett, hogy neurológiai okok is szerepelhetnek a probléma kialakulásában. A székletvisszatartás képessége komplex funkció, mely jelenti a híg és a szilárd széklet visszatartási képességét, de a gázok és a végbélből esetlegesen távozó nyák visszatartását is. Ugyanakkor sokszor az alsóneműn jelentkező székletnyom is lehet a székletinkontinencia első tünete. A tünetek tehát számosak és különbözőek. Nemcsak a páciensek tapogatódznak tanácstalanul, sokszor az orvoskollégákban is több kérdés van a székletinkontinencia kapcsán, mint ahány választ tudnak adni. Kevesen vannak azok az orvosok, akik ezen kórképet részleteiben, mélyen ismerik, és tanácsot, megoldást tudnak nyújtani a betegek számára a panaszok gondos értékelésében, a kivizsgálás pontos menetében és a lehetséges gyógykezelések tekintetében. A székletinkontinencia pedig nemcsak kínos kérdés, de a kezelése sem egyszerű. Az esetek többségében kombinált gyógymód szükséges, melyet a különböző betegek esetében személyre szabottan szükséges összeállítani.  Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy merjünk a panaszokkal előállni, és olyan szakemberhez fordulni, akinek kellő jártassága van a probléma felismerésében, kivizsgálásában és kezelésében.

Dr. Novák András
sebész, koloproktológus szakorvos

Őszintén

a bélügyekről

Forrás: 2022. MÁJUS NŐK LAPJA EGÉSZSÉG (58-61.o.)

Több, mint testőr